Ekologisk mat

Intresset för ekologisk mat växer men trots att fler och fler väljer att handla ekologisk mat såväl online som i butik är priserna trots det något högre. En anledning tros vara att relativt få bönder ställt om till ett ekologiskt jordbruk eftersom att marginalerna på ekologisk mat nästan är desamma som för vanlig mat men ofta kan innebära högre kostnader.

Det finns flera fördelar med att äta ekologisk mat då den inte innehåller några onaturliga tillsatser, aromämnen, färger eller medel för konservering. Dessutom är ekologiskt odlade varor tillverkade på lantbruk utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödning. För bönderna innebär ekologiskt lantbruk och mindre kemikalier mer handarbete och jobb samtidigt som skördarna kan bli mindre.

Handlar du mat online räcker det ofta att se om varorna är krav-märkta. KRAV som ofta skrivs i versaler är en ekonomisk förening som har till uppgift att göra det lättare för konsumenter genom att märka varor som producerats enligt EU:s regelverk för ekologisk odling.

För dig som vill handla mat online rekommenderas Mat.se då de har enkla funktioner föra att filtrera fram krav-märkt och ekologisk mat.