Matbutiker Online

För att guida dig genom djungeln så att du hittar en matbutik online som uppfyller just dina krav har vi samlat de distributörer och butiker vi anser håller snabba leveranstider, god kvalitet på maten och även bra support om man undrar något.

Matsmart logo

Matsmart

Matsmart är en matbutik på nätet som försöker att stoppa det onödiga matsvinnet i Sverige och därigenom endast säljer hållbara produkter vilket innebär, överproduktion, felaktiga förpackningar, säsongstrender, korta eller ibland passerade bäst före-datum. Ett perfekt ställe att fynda på!
ICA Online logo

ICA Online

Hos ICA beror det på din lokala ICA-handlare huruvida det är möjligt att handla online, vilket sortiment som finns och vilka rabattkoder som gäller. På Icas hemsida är det enkelt att skriva in postnummer eller stad för att se om din handlare levererar hem till dig. Just nu använder många butiker nedan rabattkod för att få 20% rabatt. Visa Rabattkod
Mat.se logo

Mat.se

En oberoende matbutik som alltid har pinfärska varor som levereras kylda från lager till dörr. Med snabba leveranstider och ett stort sortiment har Mat.se snabbt blivit en av de mest populära matbutikerna online. Nuvarande rabattkod spar 160 kronor på ditt första köp. Visa Rabattkod
Linas Matbutik logo

Linas Matbutik

Lina, mest känd för sina matkassar har även en butik för självplock som erbjuder ett stort utbud av ekologiska produkter och ett välfyllt sortiment av andra hushållsprodukter såsom tvättmedel, osthyvlar eller toapapper.

Jämför matpriser

Nedan kan du själv se vad några utvalda varor kostar hos respektive butik online och vart du handlar som billigast. Observera att priserna inte inkluderar eventuella avgifter för hemkörning. För att se precis vilken vara vi jämför så håll musen över det lilla frågetecknet. De varor du vill se priset för klickar du enkelt i genom att använda menyn till vänster.

Rensa varor
  • 1 kilo kycklingfilé från Kronfågeln

  • 1 liter ekologisk mjölk från Arla

  • 1 kilo tomatketchup från Heinz

  • 6x Norrlands Guld 3,5% 50cl

  • 450 gram Findus delikatessköttbullar

  • 1 kg Arla hushållsost mild 26%

  • Ballerina original 190g

  • Kalles Kaviar original 300g

  • Uncle Ben 2kg långkornigt ris

  • Nescafé original 200g refil

Guide – så handlar du

Är det första gången du handlar mat i en butik online är det väldigt intuitivt hur man går till väga. Oavsett vilken butik du väljer kommer du bli ombedd att fylla i vilket postnummer du vill handla ifrån. Detta görs enbart för att du ska kunna säkerställa att butiken levererar dit du bor innan du börjar välja varor ur sortimentet.

Hos de flesta butiker man besöker kan man välja själv om man vill registrera ett konto eller handla direkt. Det går ofta snabbt att registrera ett konto och det följer med vissa fördelar. Som registrerad medlem kan du spara inköpslistor och samla medlemspoäng precis som på vanliga butiker. En annan fördel är att butiken samlar information och data om vad du brukar handla och på så sätt kan ge dig utvalda rabatter på varor som de vet att du tycker om och brukar handla.

För den som inte vill öppna ett konto går det precis lika bra och man kan direkt börja handla de varor man vill beställa hem.

Leverans

De flesta matbutiker levererar maten redan nästa dag och låter dig välja leveranstid inom ett intervall på en eller två timmar. En del matbutiker erbjuder även något som kallas för expressleverans vilket innebär att du får maten levererad redan samma dag. Har du köpt varor som kräver åldersgräns eller legitimering enligt svensk lag kan chauffören, precis som en kassör i en vanlig butik kräva ID av dig vid leverans av varorna. Beroende på vilken matbutik du väljer att handla från så varierar avgiften för utkörning, en del butiker levererar maten gratis när man handlar över ett bestämt belopp, andra levererar alltid gratis men vanligast är en avgift som brukar ligga på runt femtio kronor. Det har blivit populärt bland matbutiker att bjuda på frakten om det är första gången man handlar eller om man använder rabattkoder som löpande presenteras på vår hemsida.

Priser

Som för alla butiker så varierar priserna på olika varor även hos butikerna online. Generellt så kostar maten man handlar online ungefär lika mycket som en stor eller medelstor stormarknad där våra undersökningar visar att priserna varierar marginellt beroende på vilken butik man väljer. Undersökningar och erfarenheter från personer som handlat mat online tyder också på att många är bättre på att planera sina inköp online där man i lugn och ro kan välja de varor man tänkt eller till och med beställa hem allt som behövs för ett specifikt recept.

Vad som däremot skiljer butikerna online är ofta en avgift för leveransen hem. Ett tips för att handla billigare är därför att leta efter rabattkoder för gratis frakt eller planera sina inköp så att man undviker den extra avgiften som ofta kostar runt femtiolappen. Handlar man varor i lösvikt, exempelvis köttfärs från charken kan priset variera beroende på den manuella vägningen av köttet. På så sätt kan kostnaden för det du får hem variera något med vad prislappen var när du betalade. Oroa dig inte, pengarna dras först från ditt konto efter att varorna levererats och du har gett ett ok till budet.

Hitta rätt i butiken

Är det första gången du handlar i en butik online kommer du förmodligen känna igen dig. Standard för en bra matbutik online ska vara att kategorier är enkla att hitta och kategoriserade precis som på en vanlig stormarknad där mejeridisken, frukt och grönt, laktosfritt och andra avdelningar är enkla att hitta. Något som rekommenderas för att snabbt hitta sina varor är butikernas sökfunktion. Ofta räcker det med att skriva in några bokstäver av vad du söker, antingen varumärket eller själva produkten och du får upp flera förslag.

Något som verkligen fått fäste i takt med att butiker online har etablerat sig i Sverige är att man kan beställa hem hela recept med bara ett klick. Många butiker erbjuder tjänsten att man kan bläddra mellan spännande recept och hämta inspiration till matlagningen. Hittar man ett recept man tycker om kan man beställa hem alla nödvändiga ingredienser på bara ett klick. Lika enkelt kan man också välja bort de varorna man redan har hemma.