Mat i Ukraina

Ukraina är känt för god och rustik mat som med fördel kan avnjutas tillsammans med ett glas vin eller en kall öl. En av de mest välkända maträtterna från Ukraina, en maträtt som dessutom är enkel att tillaga eftersom den i princip sköter sig själv under en längre tid av tillagningen, är Kyckling Kiev.

Är det verkligen en ukrainsk maträtt?

Det råder lite delade meningar om kyckling Kievs ursprung. Mycket tyder på att rätten först började lagas i Ryssland men sedan förfinades av en ukrainsk kock i början av 1900-talet. Kocken var bosatt i Kiev, och därifrån fick maträtten som har blivit en klassiker i många kök sitt namn. Men det är inte bara kyckling som serveras från det ukrainska köket, här finns även rätter som potatispannkakor och rödbetssoppan borscht.

Efterrätt med smetana

Alla som gillar desserter bör absolut prova på den ukrainska efterrätten Vareniki. Det är små piroger som fylls med körsbär, eller någon annan frukt. När alla piroger är fyllda kokar man upp vatten och låter Vareniki sjuda i vattnet till dess att de flyter upp till ytan. Därefter får de små pirogerna rinna av innan de serveras med färsk mynta, körsbärsjuice och smetana.

Mättande mat efter säsong

Det ukrainska köket avspeglar landets roll som ett av Europas största livsmedelsproducenter. Maten är rustik och köket anpassas efter de varor som är i säsong för att det ska gå att laga en god och mättande mat. Råvarorna är lokalproducerade och det är inte ovanligt att både grönsaker och kött produceras någon kilometer utanför de byar eller städer som restaurangerna ligger i.