Mat i Danmark

Maten i Danmark skiljer sig en del från den Svenska och traditionellt kännetecknades maten av lokalproducerade råvaror som rotfrukter, fläsk, bröd och fisk. På senare år har det danska köket utvecklats och uppmärksammats internationellt. Det danska köket har influerats av det franska, detta framförallt för att många danska kockar reste utomlands för att lära sig andra matkulturer.

En typisk dansk frukost

En typisk dansk frukost eller ”morgenmad” som det heter i Danmark består oftast av vete eller rågbröd med smör och gärna med ost på. De populäraste ostarna är Tilsiter som är en färskost eller hårdostar som Danbo eller Havarti. Vanligt är också marmelad eller sylt som pålägg och kaffe serveras ofta till frukost. De klassiska danska smørrebrød kan ätas till frukost men äts oftare som lunch.

De danska smørrebrøden!

1x1 - Mat i Danmark

Smørrebrød är välkänt i Skandinavien och det för direkt tankarna till Danmark, de kan inte jämföras med de svenska smörgåsarna. Till skillnad från de smörgåsar som en dansk frukost består av så var smørrebrødet ursprungligen en lunch för arbetarna som behövde en ordentlig måltid för att orka med arbetsdagen. De består av en skiva grovt bröd och rikligt med pålägg som exempelvis rödspätta med remouladsås, ägg och räkor eller sill, rödlök, ägg och rädisor. Mättande och väldigt gott!

Andra kända danska specialiteter

1x1 - Mat i Danmark

Den danska rød pølse är vida känd, det är en korv gjord av fläskkött med ett rött skinn, nuförtiden en korv av hög kvalité som gärna äts tillsammans med rostad lök, senap och ketchup men utan bröd. Æbleskiver är danska munkar som vanligen äts på jul eller andra festliga högtider och tillagas i ett munkjärn, de görs av en smet som påminner om de svenska pannkakorna och äts med sylt och florsocker.