Mat i Palestina

Matlagning i Palestina är någonting alldeles speciellt. När det vankas familjemiddag hjälps alla åt att laga flera olika rätter. Det är en chans att umgås som en familj och bara vara tillsammans. Det palestinska köket kännetecknas av mycket färg, smak och starka kryddor. Grönsaker, örter, frukt, linser och kyckling är givna råvaror i de flesta kök.

Många olika rätter i en meze

1x1 - Mat i Palestina

Ett populärt inslag i det Palestinska köket är Meze. Meze är en kombination av flera olika smårätter som serveras på samma gång. Där alla delar på maten som står på bordet och man äter länge och långsamt. Ett exempel som alltid brukar stå på bordet som du kanske har hört talas om är Baba Ganouj. Som är en fantastisk dipp som du kan dippa färskt bröd eller roliga grönsaker i. Det är väldigt svårt att hitta något som inte är gott i det Palestiska köket, där det finns något för alla smaker, röror, krämiga såser, rätter med ris, dolmar och mycket annat. Maten i Palestina är riktigt färgglad och rolig och man är inte rädd för att blanda olika smaker så som sött med surt. Du hittar ofta frukter av olika slag i salladen exempelvis. Och blir du sugen på något sött kanske du skall testa på Knafe som är en riktigt populär efterrätt gjord på bland annat ost och pistagenötter.

Kousa Bi Laban om barnen får välja

1x1 - Mat i Palestina

Alla i familjen brukar ha sin egen favorit vid middagsbordet. En favorit hos många barn är rätten som heter Kousa Bi Laban. Det är små zucchinis som kokas i yoghurtsås. Det är enkelt men ändå otroligt gott. Denna brukar dessutom förberedas lite innan eftersom den tar lite tid att göra. Många gör den redan dagen innan själva middagen för att spara tid.

1x1 - Mat i Palestina

Det som blir över packas som matlådor

Det blir oftast mycket mat över vid en palestinsk familjeträff och det får barn och barnbarn ta med sig i matlådor. Då har de ofta mat för hela veckan. Många mammor lagar lite extra just av denna anledningen. Det brukar vara mycket uppskattat. Om du själv vill testa på att göra någon klassisk palestinsk rätt kan du börja med Djaj mahshi som är fylld kyckling.