Mat i Iran

Iransk mat är mycket smakrik och det används en mängd med spännande kryddor som sätter piff på rätterna. I det traditionella köket används ofta bröd eller ris som kombineras med kött och grönsaker. Det persiska köket har långa anor och uppstod redan för 2000 år sedan och idag finns många av rätterna i hela mellanöstern. Ett perfekt kokt ris och riktigt mör kyckling är ett måste.

1x1 - Mat i IranKött i Iran

Det vanligaste köttet som serveras i traditionella persiska rätter är lammkött men även nötkött förekommer ofta. Hur köttet tillreds varierar men det är mycket vanligt med olika grytor samt att grilla. Ett exempel på iransk husmanskost är gheymeh som är en gryta bestående av tomat, linser, lök, potatis, kött och sedan torkad lime som sätter piff på det hela. Koofteh Tabrizi är en jättestor köttbulle med ägg som har sitt ursprung i staden Tabriz.

1x1 - Mat i Iran

Fantastiska rätter med ris

Ris är otroligt populärt och basen i många rätter. En risrätt som är omtalad är kalam polo som finns i distriktet Shiraz och där har köttbullar och kål blandats med riset. Persiskt ris har det flesta hört talas om och i landet är det känt som shirin polo. Riset tillreds och sedan läggs olika livsmedel i. Det kan variera vad shirin polo innehåller men morötter, pistagenötter, mandlar eller russin är vanligt.

1x1 - Mat i IranKända iranska rätter

Eftersom iransk matkultur är vida känt finns det såklart många kända rätter. En av dessa är Beryani som är lite spännande för den är även populär i Indien och serveras ofta på indiska restauranger. Det är en risrätt där kött blandats i, det kan vara lamm, nöt eller kyckling, men även ägg och grönsaker sätter smak på rätten. Andra kända rätter är kebab och vinbladsdolmar. Iransk mat smaksätts ofta med gurkmeja, saffran, persilja och koriander.