Vietnamesiska köket

Vietnam har en lång mattradition som vietnameserna själva är mycket stolta över. Maten i södra Vietnam skiljer sig en hel del från norra Vietnam. I Norra Vietnam har Kina styrt länge och det har även påverkat matkulturen som har många kinesiska inslag. Vid kusten äter man mycket fisk och i inlandet innehåller rätterna mer kött.

Laga vietnamesiska rätter själv

De viktigaste ingredienserna i vietnamesisk mat är ris och fisksås. Som smaksättare används främst soja, ingefära, citrongräs och färska örter. Pho är en soppa som kan varieras efter tycke. Det är en av de rätter som man lätt kan laga till själv hemma. Grunden är nudlar och biff tillsammans med grönsaker. Du kan använda till exempel sockerärter, böngroddar, jordnötter och som smaksättare tillsätter du koriander, basilika, mynta och lime.

vietnamesisk mat

Något sött efter maten

Maten i Vietnam är inte stark utan snarare ganska mild. Vill man ha hetta i maten använder man olika dipsåser vid sidan om. Vietnamesierna själv äter gärna snabbmat på gatan och det kan vara en skål med soppa innehållande nudlar med olika tillbehör. När det gäller desserter äter man gärna inhemska tropiska frukter. Ett exempel på en dessert är annars chuoi som är mogna bananer kokta i kokosmjölk med sötpotatis och sesamfrön.

Äter alla vietnameser kött?

Som tidigare nämnt äter de som lever vid kusten gärna fisk och i inlandet kött. Många vietnameser är dock buddhister och äter vegetariskt. Därför är många rätter vegetariska. Både soppor och vårrullar hittar man många vegetariska varianter av. Ett exempel är råa vårrullar som alltså inte har friterats. De är sprängfyllda av krispiga grönsaker, böngroddar och färska örter. Om du lagar till soppan Pho kan du istället för kött tillsätta bitar av tofu.