Samisk mat

De flesta tänker nog på skolbespisningens lappskojs när de ska nämna en samisk maträtt men sanningen är att samisk mat är fantastisk god med fräscha råvaror. Den närliggande naturen är såklart det bästa skafferiet och många rätter består av olika fjällfiskar, vilt- och renkött men även mycket från växtriket som hjortron och andra bär.

Lättlagad och god fjällfisk

Det finns framförallt två arter som är extra populära då det talas om fjällfisk – nämligen öring och röding. Fjällfisk ska såklart helst avnjutas färsk men går även bra att frysa in. Det finns oändliga sätt att tillaga fisk på men är du ute i naturen så är det väldigt gott att grilla dem över öppen eld. Fisk i ugnsform hemma är gott med grädde och dill. Är råvarorna fina behöver man inte komplicera det hela.

Den livsviktiga renen

1x1 - Samisk mat

Renen är central i den samiska kulturen och köket och djuret har gjort att urfolket kunnat överleva trots hårda vintrar. Renkött har en fantastisk smak och kan ätas både kokt, stekt och rökt. Lite av en nationalrätt är suovas som är renkött som saltas och röks och som idag återfinns i allt från kebab till pizza. Förr i tiden gjordes ost på renmjölk men idag är det få som tar tillvara på råvaran.

1x1 - Samisk mat

Norrlands guld i naturen

När det gäller bär är myrarna och de norrländska skogarna fulla av läckerheter. Norrlands guld kallas hjortronet som är ett uppskattat bär i hela landet. Hjortron kan ätas som det är men även som tillbehör till glass och diverse ostar. Det går även att smaksätta alkohol med hjortron för att skapa egna snapsar. Förutom hjortron förekommer lingon och blåbär ofta i det samiska köket.