Mat på Malta

Malta är en soldränkt ö i det salta Medelhavet som präglats av korsfarare, tempelriddare och mängder av olika folkslag som har besökt och bebott ön som alltid varit en strategiskt knutpunkt för handel. Idag är turismen den lilla örepublikens främsta inkomstkälla och med den följer ett brett utbud av restauranger, kaféer och barer som alla erbjuder det bästa ur det maltesiska köket.

En unik blandning av sydeuropeisk och arabisk mat

1x1 - Mat på Malta

Det maltesiska köket har starka influenser av både det arabiska och bland annat det italienska köket. Ett bra exempel på detta är pastizzi, små filodegsknyten fyllda med antingen ricotta eller mosade ärtor, som är ett vanligt tilltugg på ön. Nationalrätten är utan tvekan Stuffat tal-Fenek, en traditionell gryta gjord på ett långkok av kanin. Även ostar från Gozo, grannön, är populära och kända för sin goda, färska smak.

Söta dadlar och fisksoppa

1x1 - Mat på Malta

När sötsuget faller på kan en imqaret, ett friterat bakverk med en fyllning av dadlar, rekommenderas. Att prova på en fiskrätt är ett måste när man besöker en medelhavsö och den maltesiska tolkningen av fisksoppa heter aljotta. Till lunch avnjutes med fördel en ftira omelett sandwich som är en slags ciabatta fylld med omelett. Ibland serveras denna rätt ovanpå pommes frites.

Maltesiska kök – en blandning av Europa och Arabien

1x1 - Mat på Malta

Det genuina maltesiska köket är en blandning av det arabiska och olika sydeuropeiska, så som det italienska. Nationalrätt är ett långkok på kanin och till efterrätt kan man lyxa till det med ett friterat bakverk med en fyllning gjord på dadlar. En omtyckt naturprodukt är getost från den närbelägna ön Gozo. Osten är känd för sin färskhet och karakteristiska smak.