Mat på Island

Island är ett land som är känt för sin vackra natur, sina gejsrar och de unika hästar. Något som inte ska glömmas bort är öns matkultur som bjuder på flertalet kulinariska upplevelser. Men vad äter man egentligen på Island? Vi ska ge tips på flertalet isländska favoriter du kan pröva på matbordet här hemma i Sverige.

Isländsk mat genom tiderna

harðfiskur island

När man undersöker olika matkulturer kan upplevelserna verkligen variera. När man ser på isländsk mat historiskt så uppfattas den inte alltid som aptitlig. Detta beror ofta på de olika knepen man tog till för att få maten att hålla över vintrarna, så som torkning, saltning och mjölksyra. Idag skiljer sig inte matlagningen allt för mycket från vad vi är vana med i Sverige, dock skiljer sig ingredienserna något mellan köken. Vad tror du exempelvis om valkött eller lunnefågel till middag?

Liknelser till den svenska matkulturen

Det finns ingredienser i det isländska köket som gemene svensk skulle se som nästintill exotiska. På lokala restauranger kan vi exempelvis finna både valkött och harðfiskur listade på menyn, vilket är maträtter som vi inte stöter på i Sverige. Det finns dock en del liknelser mellan köken. På Island serverar man exempelvis fermenterad surhaj vilket är en rätt som ofta liknas med den surströmming som vi äter här i Sverige.

Vågar du pröva nya matupplevelser?

svið island

När vi besöker nya länder så ser vi ofta fram emot att pröva den lokala maten. Matkulturer kan dock variera kraftigt mellan länder. Lokala rätter kan få oss att längta efter att få ta del av den kulinariska upplevelsen medan andra rätter kan få oss slänga in servetten snabbare än kvickt. Tillhör du typen som tycker om att utmana dina sinnen när du är på resande fot? Då kanske du vågar beställa in svið nästa gång du besöker den lokala restaurangen på Island.