Mat i Ungern

1x1 - Mat i Ungern

När man nämner Ungern och mat så tänker de flesta på gulyás (gulasch), en soppa eller gryta gjord på potatis, kött och grönsaker. I Sverige kommer vi i kontakt med ungersk mat när vi äter langos på marknader och festivaler. Langos är en bröddeg som friteras och som toppas med olika ingredienser, vanligast är gräddfil, ost och lök men även stenbitsrom förekommer.

1x1 - Mat i UngernVärt att pröva vid resa

Om du befinner dig i Ungern eller på en ungersk restaurang finns det några specialiteter du bör pröva förutom nationalrätten gulyás. En trerätters middag kan börja med halászlé som är en fisksoppa kryddad med paprika. Sedan äter du paprikás csirke som är kyckling i paprikasås och som dessert kan du prova solmói galuska, en dessertdumpling gjord av sockerkaksdeg, chokladsås och grädde som topping.

1x1 - Mat i UngernPaprika används till mycket

I det ungerska köket använder man paprika i många av sina rätter, som ovannämnda paprikás csirke. Såsen kan med fördel användas till andra kött- och fiskrätter och är ett grundrecept på paprikasås. Andra kryddor som man använder mycket i det ungerska köket är vitlök, lök, persilja, mejram och kummin. Andra smaksättare är syrade grönsaker och då ofta vitkål och gurka, men även minimeloner.

Äter du ungerskt mat utan att veta det?

Kanske visste du inte att gulasch är Ungerns nationalrätt, men så är fallet. Annan ungersk mat som du kanske har ätit utan att veta att den härstammar från Ungern är kolbász som är en korv som vanligtvis grillas här i Sverige på sommaren och som naturligtvis är kryddad med paprika. Anklever och gåslever serveras ofta som en förrätt på de ungerska restaurangerna. Om du har ätit plankstek så har du ätit en rätt som härstammar ifrån Ungern.