Mat i Tyskland

Säger man tysk mat är det oftast tre saker som folk tänker på, korv, öl och surkål men tysk mat har mycket mer att erbjuda. Här vill vi bjuda på lite inspiration till ert eget middagsbord. Från bröd, till söta efterrätter till stora lass potatis och kött, vad är du sugen på?

En marinerad köttgryta

1x1 - Mat i Tyskland

Någonting som man absolut inte ska glömma bort om man vill laga tysk mat är deras nationalrätt, sauerbraten. Det är en köttgryta som man marinerar i flera dagar, eller ofta en hel vecka. Resultatet blir ett mört kött med massor av smak som oftast serveras med potatis. En annan vanlig potatisrätt är kartoffelpuffer vilket är en friterad potatispannkaka som man kan äta antingen som huvudrätt eller efterrätt. Vill du ha en sötare efterrätt finns det så klart klassikern apfelstrudel.

Världens bästa bröd

1x1 - Mat i Tyskland

Tyskt bröd har blivit utsett till väldens bästa av CNN och det är sant att brödsorterna i Tyskland är som ett eget litet universum. Ett av de mest kända bröden är brezel, eller kringla som vi säger i Sverige. Det är ett smakrikt bröd i form av en lös knut. Andra populära brödsorter är vitt bröd, pumpernickel, fullkornsbröd och bröd med olika rågmix.

Klassiska ingredienser på nya sätt

1x1 - Mat i Tyskland

Trots att varje region i Tyskland har sina egna maträtter finns det vissa saker som enar dem, som kärleken till bra råvaror och framför allt mycket kött, potatis och kål. Många av ingredienserna som tyskarna använder är också vanliga i Sverige vilket gör tysk mat så bra för den som vill prova nya saker i köket utan att behöva leta länge efter alla ingredienser.