Mat i Thailand

Thailand är ett land med en rik matkultur och thailändarna själva är mycket stolta över sina mattraditioner. Den thailändska mat vi är vana vid här i Sverige skiljer sig till stor del från den som thailändarna själva äter. Man äter mycket grönsaker, ris, nudlar, kött, kyckling och många olika soppor.

Skillnaden på mat från norra och södra Thailand

khao soi

Vilka rätter man äter beror till stor del på vilken del av landet man befinner sig i. I de norra delarna av landet är maten inte lika kryddstark, men ett tips är att prova en Khantoke som är olika smårätter som serveras på en träbricka. En annan rätt som är typisk för regionen är khao soi, en curryrätt gjord på kyckling eller oxkött som serveras med gula nudlar och tillbehör som kan bestå av rå lök, lime och inlagd kål.

Passar thailändsk mat för alla?

sai oua thai sausage

Ja, man får nog säga att den thailändska maten passar de flesta. Tack vare att man äter mycket grönsaker blir maten varierad och näringsrik samtidigt som den är både kryddstark och mättande. I vissa delar av landet äts en hel del friterat och det är visserligen gott men ur hälsoperspektiv kanske man skall vara mer försiktig med de rätterna. Landet bjuder även på sai oua, en kryddstark korv gjord på fläsk för alla som föredrar den typen av mat.

Thailändsk mat har ett gott rykte

Sammanfattningsvis kan man säga att det thailändska köket bjuder på något för alla smaker. Från riktigt kryddstark mat i de sydliga och centrala delarna av landet till lite mildare rätter i de norra delarna. I Sverige är thailändsk mat väldigt populär och numera finns det gott om bra produkter även här för den som vill prova på att laga sin egen thailändska mat.