Mat i Taiwan

Ön Taiwan som ligger utanför Kinas sydöstra kust bjuder på ett bra eget kök som kombineras med det kinesiska. Den gamla kinesiska mattraditionen har bevarats här och det gör att Taiwan har en mycket intressant matkultur värd att utforska. Det taiwanesiska köket kallas ibland för världens bästa kinamat eftersom det är en blandning av de olika traditionella kinesiska köken.

Lokala specialiteter på nattmarknader

ostronomelett taiwan

För att verkligen uppleva det taiwanesiska köket bör man prova på att äta på de olika nattmarknaderna. Det är här man har möjlighet att smaka av många olika lokala specialiteter. Några exempel på rätter är ostronomelett, räkspett och bullar fyllda med fläskkött. Tack vare den långa kusten är det vanligt med både fisk och skaldjur. Stinky tofu är ett vanligt inslag och det är fermenterad tofu som serveras med pickles, chili eller soja.

Något sött efter maten

rödbönskaka 1

Förutom att äta på nattmarknaderna är det också en upplevelse att prova på maten i olika gatukök, så kallade hål i väggen. Flera ställen serverar även sötsaker. En specialitet är rödbönskaka som är fylld med choklad och en annan är friterade sötpotatisbollar som är krispiga på utsidan och fyllda med en söt kräm. De rullas dessutom i ostpulver så det blir en blandning av sött och salt.

Laga taiwanesisk mat

Taiwanesisk mat lämpar sig utmärkt även för vegetarianer då många rätter kan anpassas efter fyllningen. I dumplings till exempel kan man lätt utesluta köttet. Ris, nudlar och bönpasta är vanliga ingredienser förutom grönsaker, skaldjur, kött och fisk. Som smaksättare används ofta soja, jordnötter och vitlök. Färska örter som koriander används ofta och olika kryddor som peppar, chili och ingefära. Många har sina egna kryddblandningar.