Mat i Sydafrika

Länder med mycket närproducerat har generellt också en matkultur som erbjuder mycket gott och vällagat. I Sydafrika är kvaliteten på maten hög och samtidigt behöver man inte importera varken kött, frukt eller grönsaker. Befolkningen är en blandning av olika folkslag och därför är också maträtterna mycket varierande och här finns också västerländska inslag.

Sydafrikas med kända rätt

1x1 - Mat i Sydafrika

Bobotie räknas som Sydafrikas nationalrätt. Det är en blandning av kött och frukt som serveras som en gratäng. Det finns flera variationer på den men vanligt är att den görs på köttfärs, ris, russin, frukt och en krämig röra ovanpå. Utseendemässigt påminner den om den grekiska moussakan. Till efterrätt serveras ofta malva pudding som är en typ av sockerkaka som äts varm med sylt och gärna glass till.

Vad dricker man till maten?

1x1 - Mat i Sydafrika

Sydafrikanskt vin håller hög kvalitet och det har lett till att landet är en världens tio största vinproducenter. Vingårdarna är koncentrerade till sydvästra delarna av landet. Traditionellt odlade man här mest vitvinsdruvor men de senaste åren har man även gått över till rödvinsdruvor. Den allra vanligaste druvan är chenin blanc men även cabernet sauvignon och shiraz odlas. I Sydafrika har de dock sina egna namn på druvsorterna så letar du chenin blanc får du be om steen.

Laga till egna sydafrikanska rätter

Grillat kött med tillbehör är nog den vanligaste maten i Sydafrika. Även om de gärna äter de lokala specialiteterna med struts och krokodil kan du lätt göra din middag med sydafrikansk touch men använda till exempel nötkött, lamm eller kyckling. Det är vanligt att marinera köttet i bland annat curry och vitlök innan grillningen och eftersom de gärna använder frukt i matlagningen kan du prova på att låta aprikosmarmelad och torkade aprikoser ligga med i marinaden. Grilla även aprikoserna sedan. Kyckling som ska grillas kan gärna gnidas in med chutney och vitlök innan tillagningen.