Mat i Spanien

Spanjorer äter gott, sent, nyttigt och länge. Om du är i landet upplever du bäst deras matkultur genom att äta som lokalbefolkningen. Spaniens kök är mycket varierat och det finns förstås skillnader beroende på vilken del av landet man är i. Den spanska medelhavskosten anses dessutom vara den mest hälsosamma matkulturen.

Njut av nationalrätten paella

paella seafood

Paella anses vara Spaniens nationalrätt och är ett måste för många besökare i landet. Ursprungligen kommer rätten från Valencia och utvecklades när riset på 1700-talet blev populärt och yrkesfiskarna började tillaga rätten i öppna grytor föddes Paellan. Ingredienserna kunde variera men det som vi idag ser som en äkta paella innehåller saffran, grönsaker och skaldjur. Vill man ha en lättare lunchrätt kan man istället prova den kalla tomatsoppan Gazpacho eller varför inte en Tortilla de Patatas som är en potatisomelett.

Äta tapas – ett sätt att umgås

Spanjorerna umgås gärna över några smårätter och lite vin. Tapas kan vara i stort sett vilka rätter som helst, bara att det är små portioner och man delar dem med sällskapet. Ordet tapas betyder lock och anledningen är att den lilla tallriken användes som lock till glaset med dryck för att skydda drinken från flugor. Exempel på tapas är Escalibada som är grillad aubergine och röd paprika som serveras på bröd och Gambas al Ajillo som är räkor i vitlök.

Ta seden dit du kommer

För att kunna njuta fullt ut av en spansk måltid ska du ta seden dit du kommer. Be inte om smör till brödet utan brödbitarna som du bryter doppar du istället i såsen på tallriken. Tapas äter man gemensamt, det vill säga alla äter från serveringsfatet, antingen med gaffel eller med händerna. Lunchen är huvudmålet på dagen, omkring 14.00-16.00, och sent på kvällen äter man istället tapas eller något annat lättare. Låt inte maten tysta mun för det gör inte spanjorerna.