Mat i Slovenien

Slovenien kanske inte är känt för att erbjuda kulinariska upplevelser men tillgången på fina och lokalproducerade råvaror gör att här finns alla förutsättningar. Maten är rustik och det mesta som produceras är ekologiskt. Det är värt att upptäcka de slovenska maträtterna som ofta har influenser från både alperna och Medelhavet.

Soppor och grytor

1x1 - Mat i Slovenien

Lunchen är dagens viktigaste måltid och den inleds ofta av en soppa. Prežganka är en traditionell soppa med enkla råvaror. Den görs av vatten, mjöl som steks i olja , kumminfrön, paprika och vispade ägg. Jota är en annan soppa där basen är surkål, kidneybönor och potatis. Den kryddas med vitlök och är populär att äta under vintermånaderna. Grytor är också populära under vintern och Bograc som ursprungligen kommer från Ungern är gjord på kött, potatis, paprika, vin och fläskfett.

Gröt och sidorätter

1x1 - Mat i Slovenien

Många slovenska sidorätter fungerar lika bra att äta som ensam- och huvudrätter. En av dem är Žlikrofi som är en typ av ravioli i slovensk stil. Den är gjord av en deg med potatis som fyllning. Det här är en av de vanligaste rätterna i landet. I alpområdena i landet är det speciellt vanligt med gröträtter och Močnik är en av dem. Denna gröt görs av gryn som kokas i mjölk, grädde eller gräddfil.

Korv, skinka och pizza

Slovenien har ett stort utbud av korv och skinka varav karst prosciutto är ett måste att prova om du är i landet. Den torkas och saltas som i gamla tider och avnjutes gärna med ett glas lokalt rött vin. Vid kusten serveras en hel del fisk och skaldjur och eftersom Slovenien även gränsar mot Italien är pizza en vanlig rätt i gränsområdena. Generellt är slovensk mat bastant och vällagad.