Mat i Ryssland

rysk blini

I den ryska matkulturen finns det mycket inspiration att hämta och dessutom kan du laga maten med många ingredienser som inte kostar särskilt mycket. Du kan till exempel tillaga bliny, kasja och en rad olika soppor. Bliny är en form av pannkakor som till exempel kan ätas med kaviar, hackad lök och lite gräddfil.

Brödets centrala roll

Rysk matkultur har länge kopplas samman med bröd, främst bakat på rågmjöl men också hirs och vete. Förr åts det i tjocka skivor och med smör på och till skillnad från i många andra länder ses brödet än idag som en egen rätt. Genom att fylla det med exempelvis kål, svamp och lök fixar du snabbt goda piroger. Gröten kasja är en annan klassiker i det ryska köket.

rysk Borscht

Soppor i mängder

Ryssland är känt för sina soppor, inte minst borsjtj soppa. Den kokas på rödbetor, men ofta innehåller den också någon form av kött och/eller potatis. Sjtji är en soppa där kål står i fokus, till exempel vitkål eller surkål. En tredje vanlig sopptyp i Ryssland är ucha, som är en fisksoppa från en hel fisk. Den smaksätts sedan med örter och kryddor av olika slag.

Svälj ner maten med kvass

Oavsett vilken mat som lagades i Ryssland förr var det vanligt att den ackompanjerades med kvass. Det är en form av svagdricka som vanligtvis bryggs på säd och malt, men idag är den inte längre lika vanlig i Ryssland. Karaktäristiskt för rysk matkultur är rätter som baseras på enkla och billiga råvaror och ingredienser och än idag äts soppa ofta flera gånger i veckan.