Mat i Portugal

Att smaka mat från olika kulturer är som att resa en bit varje gång du stoppar något i munnen. Så kan en globetrotter med gastronomi högt på listan förklara hur spännande det är att äta olika slags mat. Och visst ökar resandet med mattema, allt från att laga mat, äta mat och besöka producenter i välkända regioner.

Portugal en oupptäckt pärla

bachalau a bras portugal

Kanske inte helt oupptäckt som en liten ö ute i Atlanten, men som matland. Det är svårt att på rak arm ge förslag och namn på en portugisisk maträtt och receptböckerna från kustlandet lyser med sin frånvaro. Man behöver helt enkelt åka dit och äta sig igenom de klassiska rätterna. De kan heta pastel de nata, Bolo do caco eller något så konstigt som Amêijoas à Bulhão Pato.

Typiska specialiteter från Portugal

När du ser Portugal på kartan så inser du hur lång deras kuststräcka är och därmed är det naturligt att flera av specialiteterna är fisk- och skaldjursrätter,men det finns fler godsaker; Queijo da Serra är en fantastisk ost som med största säkerhet inte har setts i en ostdisk utanför rikets gränser, Pastel de nata är en sötsliskig efterrätt eller bakelse och Bolo da caco, det lokala stenhällsbakade brödet och äts gärna med vitlök.

Spännande resor med smak i centrum

pastel de nata portugal mat

Att resa utan att smaka de traditionella rätterna och specialiteterna från området vore en synd. En synd som begränsar din upplevelse. Ofta är det gatumaten, de hemlagade kakorna, frukten på marknaden och drycken som är producerad av vinddruvorna på fältet bakom gården som ger dig minnen för livet. Även om du inte reser i ett matsällskap eller på en temaresa, våga möta lokalbefolkningen och deras matkultur det kan inte bli mer genuint än så. Portugal är ett av de länder som har många hemligheter kvar att dela med sig av.