Mat i Mexiko

Vad äter man i Mexiko

Mexiko är landet som har gett världen tacos men det finns många fler maträtter än så när det kommer till mexikansk mat. Mexiko är ett väldigt stort land där matinfluenserna har kommit från många olika delar av världen och alla regioner har sin specifika smak. Läs vidare och låt dig inspireras av denna fantastiska matkultur som passar både till vardag och till fest.

Traditionella mexikanska maträtter

ENCHILADAS MAT I MEXICO

När det kommer till traditionella maträtter från Mexiko är tacos och enchiladas två givna favoriter. Det som är så bra med den här typen av mat är att man kan kombinera dem på olika sätt. Välj att göra en vegetarisk bas med köttet och de starka kryddorna vid sidan om så att alla får välja själva. Enchiladas är tunna fyllda majs tortillas som täcks med en sås och ost och bakas i ugnen. När de är färdiggräddade i ugnen kan man lägga färsk-hackad koriander över för extra smak. Denna rätt kommer ursprungligen från Mayafolket.

Såser och starka kryddor

Något som karaktäriserar den mexikanska maten är att de har väldigt många såser till maten och det finns ett stort register av kryddor. Mole kommer i många olika färger beroende på vilka ingredienser man väljer att ha i. Det som kännetecknar den Mexikanska Molen är att den tillagas på låg värme och tar många timmar och tillaga och ofta innehåller väldigt många kryddor.  Du kan inte ha undgått den gröna krämiga och himmelskt goda avokado röran som heter guacamole som utöver avokado innehåller: tomat, vitlök, olja, salt, peppar, koriander och en skvätt citron eller lime. Är det en sak du skall äta när du besöker Mexico så skulle vi rekommendera guacamole.

Stora utrymmen för kreativitet

När det kommer till att laga mexikansk mat finns det väldigt mycket utrymme för att prova nya saker. Den mexikanska matkulturen är inspirerad från alla möjliga hörn i världen och det är därför du kan hitta stor variation på hur olika rätter tillagas eller vilka kryddor som används. Det finns nästan inga rätt eller fel så prova på! Vill du ha inspiration finns det väldigt mycket på nätet. Svenska tacos ser ju exempelvis inte alls ut som mexikanska tacos. Där vi faktiskt föredrar de små och färska mexicanska tacosen framför de svenska alla dagar i veckan.