Mat i Malaysia

Malaysia är ett mångkulturellt land och det speglas i den malaysiska matlagningen som reflekterar influenser från många delar i världen som Sydostasien, Indien och Kina. Resultatet blir otroligt god mat som innehåller smakkombinationer som är bland de bästa i världen. Här kommer några tips på underbara traditionella malaysiska maträtter som måste testas.

Ett perfekt snacks när du är på språng

1x1 - Mat i Malaysia

Apam Balik kommer ursprungligen från Sri Lanka men har blivit något av en malaysisk nationalrätt och säljs i princip på varje marknad i hela landet. Detta goda tilltugg liknar en pannkaka men är tjockare och krispigare som serveras tillsammans med en söt sås. Apam Balik är mer ett snack än en hel måltid och passar bra att köpa när blodsockret behöver en skjuts.

En gudomlig fisk- och skaldjursrätt

1x1 - Mat i Malaysia

Gillar du fisk och skaldjur? Då ska du smaka Ikan Bakar som är en fantastisk smakrik rätt från Malaysia. Rätten finns ofta på lokala matmarknader där du redan vid beställning får på egen hand komponera rätten efter eget smak och tycke. Du väljer först vilket protein du vill ha och sedan marineras och grillas det över kol inlindat i bananblad.

Vanliga smaker i malaysisk mat

1x1 - Mat i Malaysia

Utöver dessa två utsökta rätterna finns det en mängd smakupplevelser som bara väntar på att utforskas, inte minst Malaysias nationalrätt Nasi Lemak. De ingredienser som ofta återfinns i malaysisk mat och skapar de karakteristiska smakerna är bland annat kokosmjölk, chili, tamarind, ris, nudlar och citrongräs. När du blir serverad traditionell malaysisk mat kommer du troligtvis att få ris med kryddigt kött och olika currys.