Mat i Libanon

Libanon är ett mycket intressant matland! Bland annat för man tagit intryck från såväl och persiska matlagningskonst som från europeisk tradition. Maten är i regel kryddig och smakrik men sällan så stark att den bedövar tungan. Det passar ofta oss skandinaver som inte är så vana vid jättestark mat. Genom olika kryddmixar skapar man komplexa smaker med många nivåer.

Mycket kryddor i maten

Muskotnöt, ingefära, bladpersilja, spiskummin, sumak och mynta är exempel på kryddor som förekommer ofta i det libanesiska köket. Olivolja är en annan viktig smaksättare men man steker inte mat i olivolja eftersom inte klarar höge temperaturer så bra och anses vara för värdefull för att användas på det sättet. Meze, alltså smårätter är ett vanligt sätt att organisera en måltid. Det liknar tapas eller vårt svenska smörgåsbord.

Stort utbud av grönsaker

Flera av länderna i Libanons närhet består till stor del av öken men det gäller inte Libanon där det finns en stor inhemsk produktion av grönsaker. Aubergine är en av de viktigaste och ett vanligt sätta att äta aubergine är att låta den ingå i olika röror. Bröd, till exempel pitabröd, äts ofta tillsammans med varma eller kalla rätter och ett annat kännetecken för mat från L är söta efterrätter smaksatta med apelsinblomvatten.

Orientalisk mat i sitt esse

Mat från Libanon är exotisk för de flesta svenskar men inte så pass att det är svårt för oss att äta den. Det handlar om smakrik mat som dock inte är för starkt och repertoaren är stor. Alla typer av kött och många grönsaker förekommer. En måltid består ofta av olika smårätter och det är vanligt att använda bröd istället för bestick.