Mat i Kina

Kinas matkultur är både mångårig och mångkulturell och man brukar räkna det kinesiska köket till ett av de bästa i världen. Det wokas och kokas, mycket ris, nudlar, grönsaker och kött. De kinarestauranger som kom till Sverige för drygt 40 år sedan liknar egentligen inte den mat som kineserna normalt äter utan är mer en försvenskad variant.

Populär mat i Kina

Kinesernas måltider består av ett flertal olika rätter. Hur många rätter man vill ha bestämmer man själv och alla rätter serveras med ris.jiuniang mat i kina

En populär rätt i Kina är jiuniang som är en söt, grötliknande soppa gjord på jäst ris. Soppan anses vara mycket nyttig och i södra delen av landet äts den ofta av nyblivna mödrar då den sägs främja mjölkproduktionen. En annan populär rätt är baozi som är ett ångkokt bröd med fyllning.

Kineserna lagar mycket ”snabbmat”

Det kinesiska köket skiljer sig i många avseenden från det svenska, I Sverige lagas mycket mat i ugnen eller långkokas på spisen. I Kina lagas maten snabbare, antingen genom ångkokning, fritering eller fräses snabbt upp i en wokpanna. Att woka maten gör den krispig och god samtidigt som den snabba tillagningen gör att näringsämnena stannar kvar. youtiao kina mat

Till frukost äts ofta youtiao som är en sorts pinnar som består av en lättsaltad deg som sedan friteras.

Är kinesisk mat nyttig?

Svaret på den frågan blir kort och gott ja. Kineserna äter massor med grönsaker, bönor, kött, kyckling skaldjur och fisk. Kosten är varierad och ser man bara till att vara lite försiktig med de friterade rätterna och inte äter alltför mycket ris så är maten nyttig. En annan klassisk maträtt är Hougou eller hotpot, där man får in olika tillbehör som sedan lagas i en kryddstark buljong som placeras mitt på bordet. Tillbehören består oftast av kött, grönsaker, svampar, räkor och andra skaldjur.