Mat i Katalonien

Katalonien och framförallt Barcelona är ett populärt resmål för många Svenskar året om. En stor anledning till varför så många Svenskar väljer att resa till Katalonien, förutom temperaturen och solgarantin är den goda maten man kan förtära där och all god dryck.

Läget påverkar maten

Först och främst befinner sig Katalonien i ett fantastiskt läge vid medelhavet där de har närhet till både hav och fjäll. Råvarorna är viktiga i Katalansk mat och tillgången till skaldjur, fisk och solmogna grönsaker är fantastisk. Dessutom har de en rik tillgång till kött från frigående djur som betar i fjällen.

Rätter du kommer stöta på

1x1 - Mat i Katalonien

När du besöker Katalonien finns det rätter som kommer både från havet och från fjällen som du kommer stöta på nästan överallt. En sådan sak är Pan Con Tomate som betyder bröd med tomat och är precis det som det låter. Det är krispigt bröd som gnuggas med mjuka tomater och lite olivolja och salt.  En annan populär sak du kommer söta på hos katalanerna är så kallade Calçots som är en typ av lök som grillas och normalt sätt doppas i Romesco sås.

Köttet

1x1 - Mat i Katalonien

Katalanerna är kända för sitt kött och du som har varit i regionen eller exempelvis Barcelona har ju kunnat gå förbi restauranger och butiker med stora hängande rökta köttstycken. Utöver rökt kött är även korvar populära i regionen men även köttgrytor av olika slag.

Paellan i Katalonien

1x1 - Mat i Katalonien

Den typiska Katalanska paellan skiljer sig något från den Katalanska där du i Katalonien hittar en speciell variant som görs på en kort pastasort och kallas för Fideuas. När det kommer till såser i Katalonien kommer du alltid kunna beställa Alioli och Romesco på en typisk Katalansk restaurang.