Mat i Italien

Pizza, pasta och ostar – det italienska köket är förmodligen ett av de mest populära sådana i världen. Rätterna är ofta relativt enkla att göra och fokuserar på ett fåtal och någorlunda billiga ingredienser, vilket gör att de flesta kan ta del av den härliga maten. Det finns dock stora skillnader mellan maten beroende på var i Italien du befinner dig.

Stora skillnader mellan maten i norr och söder

bruschetta recept

Det finns regionala skillnader i det italienska köket. I de norra delarna av landet lagar man ofta betydligt tyngre mat än i de södra delarna. Matiga grytor med fläskkött och bönor samt mejerier är vanligt där. Det kan även röra sig om flera rätter till middag. I de södra delarna dominerar olivoljan och det som vi brukar kallas för medelhavskost, nämligen fettsnål och enkel matlagning.

Klassiker i det italienska köket

Oavsett om du befinner dig i norra, södra eller mittersta delarna av Italien finns det vissa rätter och drycker som är omåttligt populära. Ostar som mozzarella, fårostar och ricotta är populärt, liksom hårdosten parmesan. Till förrätt och huvudrätt äts ofta pizza, bruschetta, gnocchi, lasagne eller pasta i andra former. Efter maten kan du avnjuta en tiramisu och gärna med en liten kopp espresso till.

Flera små rätter

affogato

I Italien tycker man om att äta länge och dela på maten – att äta är nämligen en social aktivitet för många italienare. Därför äter man ofta många små rätter. En middag kan delas upp i antipasto (förrätt), primo (en första rätt), secondo (en andra rätt), contorno (tillbehör i form av grönsaker) samt dolce (efterrätt). Till maten dricks det gärna vin.