Mat i Indonesien

1x1 - Mat i Indonesien

Det indonesiska köket är inte bara ett kök utan en mångfald av olika kokkonster. Med 6000 bebodda öar och 250 miljoner invånare är det ganska självklart att det finns lokala skillnader. Dessutom finns influenser från både Kina, Mellanöstern och Indien. På grund av sitt läge och naturresurser har Indonesien länge varit inblandat i handel och portugisiska och spanska handelsmän har bidragit till de europeiska influenserna i landets matkultur.

Några kända indonesiska maträtter

En av de mest kända indonesiska maträtterna är nasi goreng som är kött, räkor, grönsaker och ris som blandas ihop och sedan serveras med bitar av pannkaka ovanpå. Tempeh är en vegetarisk produkt som är gjord av fermenterade sojabönor. Den kan användas till grytor, stekas eller friteras. Den används ofta i salladen gado-gado tillsammans med ångkokta grönsaker, ägg och jordnötssås.

Bra att veta när du äter på restaurang

1x1 - Mat i Indonesien

I Indonesien används sällan ätpinnar utan vanligtvis äter man med sked och gaffel. Invånarna äter gärna på så kallade warang som är små familjeägda restauranger. Om man har känslig mage gäller det att se upp här eftersom maten ofta lagas till i förväg och står i rumstemperatur hela dagen. Ett bättre alternativ är då att beställa a la carte. Om du är nötallergiker bör du tänka på är att maten ofta steks i jordnötsolja.

Prova Indonesiens nationalrätt

Det är en upplevelse att prova lokala maträtter och det är en del av tjusningen med att resa. Eftersom Indonesien har ett så varierat kök kan du äta en ny rätt varje dag. Tumpeng är en rätt som du bör prova på. Den har utsetts till Indonesiens nationalrätt och serverades från början bara på festivaler men idag går den att få på många restauranger. Färgat ris, grillat kött och stuvade grönsaker arrangeras som en kon på ett fat och runt omkring ligger de olika tillbehören dekorativt.