Mat i Indien

Det indiska köket är mångfacetterat och starkt präglad av de olika regionerna i landet. Vissa maträtter innehåller mycket socker medan andra är kryddstarka. Det finns en rad olika kryddor som är vanliga i de olika indiska maträtterna; chilipeppar, spiskummin, svartpeppar och koriander för att nämna några. I likhet med många andra asiatiska länder har ris en viktig del i matkulturen.

De olika regionerna

indisk mat med kryddor

Det finns flera distrikt i landet som har egna matkulturer. En enkel geografisk indelning kan göras mellan nordindiskt, ostindiskt och sydindiskt. I de norra delarna av Indien finns det även inslag från den kinesiska matkulturen. Ett exempel är Buddisterna i norr som anammat delar av det kinesiska köket. Religionen har en viktig roll i Indien och dess olika delar, vilket har gjort maten till en nästintill gudomlig konst. I samtliga regioner är det vanligt att äta med händerna.

Atta – ett viktigt vetemjöl

indisk pannkaka

Atta är en unik variant av vetemjöl som finns i Indien. Det används i en rad olika maträtter. Man kan bland annat hitta mjölet i fem olika varianter av linser. Tilläggas bör att kryddor spelar en viktig roll i tillagningen av linser. Atta kan även användas till att göra bröd och ibland använder man atta för att göra det mycket kända naanbrödet (även om det inte är det enda mjölet man kan använda för just naanbröd).

Laga indisk mat

Det indiska köket är betydligt större än så här. Ett tips till vidareläsning är vilken mat som är specifik för varje region. Indien är som bekant ett mycket stort land och detta återspeglas också i matkulturen. Ett annat tips är att införskaffa de kryddor som är vanliga i respektive matkultur. De allra flesta maträtterna bygger nämligen på de kryddor som bär fram smaken.