Mat i Holland

1x1 - Mat i Holland

Maten i Holland är kanske inte lika känd som det franska eller kinesiska köken, men det finns faktiskt många holländska delikatesser som måste prövas minst en gång. Framförallt är Holland känd för sin stora variation av ostar. Bland annat de välkända ostarna gouda och edamer kommer från Holland. Boerenkoolstamppot är en väldigt känd holländsk rätt som alla bör testa någon gång om man är intresserad av hollänsk mat.

Holländsk choklad och bakverk

1x1 - Mat i Holland

Bortsett från deras ostar och maträtter finns det också mycket olika typer av bakverk och choklad som kommer från Holland. Stroopwafel är ett exempel som inte alla vet kommer från Holland men som nog många känner igen om de ser dem. Stroopwafel är en typ av sirapskaka som består av två, oftast runda, våfflor med sirap mellan. De säljs ibland under andra namn i Sverige, bland annat som honungskaka.

Holländskt godis och konfektyr

1x1 - Mat i Holland

När man tröttnat på att testa choklad och sirapskakor så är även lakrits väldigt populärt i Holland. De säljs i flera olika varianter och märken, men omnämns vanligtvis under namnet zoute drops. Dessa är namnet på salt lakrits och säljs även som double zoute drops. Något annat väldigt populärt i Holland kallas Beschuit met muisjes. Muisjes är en vanlig topping på kakor i Holland och det finns även en tradition att de ges bort efter att ett barn har föds.

Mycket att prova

Har man tröttnat på de mer välkända köken i Europa finns det alltså stor anledning att testa det holländska! Där finns en stor variation av spännande rätter och sötsaker att välja mellan, där flera även är tillgängliga här i Sverige. Vill man testa något nytt i sitt egna kök är det också enkelt att hitta en stor variation av matiga recept från det holländska köket att testa på egen hand.