Mat i Haiti

Haiti är ett litet land med en spännande matkultur. Här blandas afrikanska, franska och kreolska influenser där maten ofta är en blandning mellan sötma och hetta. Eftersom att fattigdom är utbrett på Haiti är måltiderna också mycket uppskattade både för de sociala aspekterna och för själva maten. Häng med och inspireras av det haitiska köket.

Vanliga maträtter på Haiti

1x1 - Mat i Haiti

På Haiti äter de mycket grönsaker och frukt. I den mån de har råd äter de även kött, kyckling och fisk. Majsgröt är en traditionell rätt som äts med antingen bönor, kött eller fisk. Det är också vanligt att äta syrade grönsaker eller pikliz som det kallas. Till maten dricker de gärna ett glas av Haitis egenproducerade Barbancourt rom eller ett glas limesaft med vanilj.

Måltidskultur på Haiti

1x1 - Mat i Haiti

På Haiti, precis som på de flesta håll i Karibien, går mat och fest ofta hand i hand. Det är vanligt att middagen varar i flera timmar och att man varvar mat med dans och musik. Ibland bjuder de till och med hem varandra för en heldag. Det är vanligt att de äter flera maträtter på samma gång, till exempel poulet au noix, kyckling med cashewnötter, griot eller stekt griskött med ris och svamp som tillbehör.

Vad kan vi kopiera från det haitiska köket?

Det haitiska köket är traditionellt väldigt annorlunda vilket lämnar stort utrymme för att experimentera och komma på nya spännande kombinationer. I Haiti äter de till exempel gärna kokbananer vilket blir mer och mer vanligt även i Sverige. Den som har en tight budget kan få mycket inspiration på hur smakfulla maträtter skapas med enkla medel. En måltid är ett fantastisk tillfälle för familj och vänner att samlas och umgås.