Mat i Frankrike

franska sniglar i smör och örter

Fransk mat kan vara mycket varierad. Här finns det både klassiska rätter och mer moderna sådana, samt enkla och svårare måltider att tillaga. Baguette, sniglar, ost och vin i all ära, men faktum är att det franska köket har mycket mer än så att erbjuda, inte minst i huvudstaden Paris.

Det klassiska franska köket

Du har säkert hört talas om det klassiska franska köket. Det är något som många kockar får lära sig mer om under sina utbildningar och som kök i andra länder har inspirerats av. För det mesta innefattar det klassiska franska köket traditionella rätter som inte sällan är rika på grädde och såser av olika slag. Till detta dricks ofta vin. Nouvelle cuisine är motsatsen till detta och betyder det nya köket.

Haute cuisine erbjuder mättande och sofistikerade måltider

Apple galette

Haute cuisine, som även kallas för cuisine bourgeoise, är sofistikerad mat i fransk stil. Här dukas maten upp på ett elegant sätt på vackra tallrikar. Stor vikt läggs vid exklusiva och bra ingredienser samt grädde, vilket gör att rätterna kan bli ganska tunga. För enklare rätter rekommenderas istället nouvelle cuisine, som satsar mer på säsongsbetonade råvaror och färre tjocka såser.

Hitta din favorit i det franska köket

Oavsett vad du tycker om att äta kan du med stor sannolikhet hitta något som passar dig i smaken i det franska köket. Här finns såväl tunga och rika rätter som lättare och mer eleganta sådana. Skaldjur, exempelvis musslor, är vanligt, liksom fisk och kött. Välj ett gott vin som passar till måltiden för att fullända den franska upplevelsen av rätten.