Mat i Finland

1x1 - Mat i Finland

Maten i våra skandinaviska grannländer är till stor del lik den vi äter här hemma i Sverige, men det finns undantag som gör maten i varje land unik. I Finland är man extra stolt över sina piroger i olika former och smaker. De är även förtjusta i grillkorv och rågbröd och annat gott.

Kareliska piroger- en finsk klassiker

Kareliska piroger kommer ursprungligen från de östra delarna av Finland. Till degskalet använder man rågmjöl och sedan fylls pirogerna med antingen potatis, morot eller ris. Det är populärt att toppa pirogerna med äggsmör- en läcker blandning av hackade hårdkokta ägg och smältande varmt smör. Pirogen är lagom att hålla i handen och den är perfekt som utflyktsmat eller som en snabb lunch på språng.

Andra piroger som är värda att prova.

Att upptäcka mat från olika delar av världen är både spännande och roligt. Det finns så många olika smaker och dofter att det kan ta en hel livstid att prova, laga och äta allt man är nyfiken på. Förutom kareliska piroger så bjuder det finska köket även på andra typer av piroger. Till exempel lagar man den goda varianten ”Kalakukko”. Den är mycket populär i Finland och påminner om den kareliska. Kalakukko är lite större och fyllningen innehåller fisk. En mycket populär efterrätt som speciellt äts kring påsk är den finska memman som är gjort på rågmjöl och sirap. Den äts oftast med grädde eller mjölk.1x1 - Mat i Finland

Att äta ute i naturen.

I Skandinavien har vi genom tiderna varit förtjusta i sådan mat som är lätt att förvara, till exempel korv. Den kunde tillredas och sedan sparas under lång tid. Precis som vi här i Sverige har finländarna ett gott öga till grillkorv. Att kunna ta med familjen på utflykt och grilla sin middag ute i naturen uppskattas av alla i familjen och skapar fina minnen.