Mat i Egypten

1x1 - Mat i Egypten

Med traditioner från före faraonernas dagar har den egyptiska matkulturen utvecklats till ett spännande kök. Med afrikanska, arabiska och europeiska influenser hittar du streetfood som Koshary gjord av kikärtor, linser, ris och potatis. En rätt som både är nyttig och fungerar för flexitarianer, veganer och vegetarianer. Den egyptiska matkulturen har många olika rätter för de som vill utforska en helt växtbaserad kost.

Mat med intressanta kryddblandningar

1x1 - Mat i Egypten

Vill du bjuda på mat som stannar kvar i dina gästers minne en lång tid framöver kan Fattah vara en av de rätter som du ska välja att ha i menyn. Fattah är enkelt att tillaga och går att kombinera med protein, som lamm och nöt eller ett växtbaserat protein. Glöm inte att servera krispigt bröd att doppa i såsen. Vill du satsa på en helvegetarisk meny är Mahshi en rätt som kommer få dina gästers smaklökar att slå frivolter.

Om du vill utmana smaklökarna

1x1 - Mat i Egypten

Tillhör du dem som har en bekantskapskrets som inte är rädda för att prova något nytt ska du absolut satsa på göra en Mulukhiya. Det är en traditionell egyptisk rätt vars bas utgörs av finhackade gröna blad som kokas i kyckling-, nötkött- eller skaldjursbuljong. Därefter blandas det i koriander och brynt vitlök. Det finns bara två lägen för den här rätten, antingen kommer dina gäster att älska den eller ogilla den, så se till att ha efterrätt.

Kryddigt, mustigt och välsmakande

Det egyptiska köket är väl värt att undersöka på närmare håll. De afrikanska kryddblandningarna ger mustiga smaker som passar både varma och kalla dagar. Kryddorna sprider en skön värme i kroppen och maten kan med fördel avnjutas tillsammans med en kall öl eller ett glas vin. Du och dina smaklökar kommer få en upplevelse som kommer att dröja sig kvar länge i minnet.