Mat i Costa Rica

Om du ska åka till Costa Rica är ett hett tips att testa på några av landets traditionella rätter och råvaror. Några exempel på sådana är gallo pinto, casado, chifrijo och patacones. Här nedan får du ett gäng olika tips på olika livsmedel som är värda att testa i Costa Rica.

Rätter med ris

ris i costa rica

I Costa Rica äter man mycket ris. Casado består till exempel av bönor och ris, men också sallad, stekta plataner och någon form av protein. Gallo pinto liknar denna rätt och serveras ofta tillsammans med ägg och/eller friterad ost. Detta äter många till frukost i Costa Rica. En tredje risrätt är Arroz con … där punkterna kan fyllas i med exempelvis kyckling, grönsaker eller skaldjur.

Bar- och festmat

Under fester, högtider eller på barer i landet serveras ofta chifrijo, chicharrones och patacones. Den förstnämnda rätten består av ris, fläsk, bönor och avokado. Den andra rätten är stekta fläskskenor och den sistnämnda måltiden består av kokta skivor av gröna plataner som äts tillsammans med en kålsallad eller pica de gallo. Den är också ett vanligt mellanmål i Costa Rica.

Glöm inte sopporna

Costa Rica erbjuder givetvis mer spännande smaker och rätter än ris, bönor och barmat. Liksom många andra länder hittar du ett gäng klassiska soppor där. Några exempel är tomatsoppan sopa mariscos och bönsoppan sopa Negra. Om du vill unna dig en god och svalkande dryck på stranden rekommenderas pipa fri, som är en kall kokosdryck. Låter dessa rätter som något för dig?