Mat i Bosnien

Det bosniska köket är en spännande kulinarisk upplevelse som blandar den perfekta kombinationen av mat från både väst och öst, ”Medelhavet möter Turkiet” skulle man kunna säga. Återkommande ingredienser är till exempel ekologiskt kött, lamm, kål, potatis och rotfrukter, svamp, bönor, frukt och grönsaker. Det bosniska köket är ett hälsokök som lagar mycket säsongsbetonat där ekologiska råvaror är centrala och långkok värdesätts högt. Vi har valt att nämna några av de vanligaste rätterna men rekommenderar verkligen att man provar andra mer traditionella rätter så som Tarhana, Klepe och Dolme för att nämna några.

Ćevapi eller Ćevapčići?

Cevapi

För dig som tycker om turkisk mat eller medelhavsmat är det bosniska köket alltså en härlig smakupplevelse helt i linje med din palett. Rätten Ćevapi  också kallad ”Ćevapčići” är en specialitet i Bosnien. Den liknar järpar och består av malen biff och lamm och serveras tillsammans med Lepina ett så kallt somunbröd, Kajmak som är en syrlig och krämig mejeriprodukt som smakar som en blandning av syrad grädde och färskost, Ajvar och lök.

Pita

Pita kolutovi

Den bosniska pajen som kommer med alla möjliga fyllningar i alla dess former och alla måste provas för att hitta din favorit. Burek är den med kött fyllning, Zeljanica med spenat, Krompiruša med potatis och Sirnica med ost är bara några av många varianter du kan få av denna fyllda filodegs paj. I bosnien kan denna rätt köpas i stort sätt dygnet runt på de lokala bagerierna. Vanligtvis köps den styckvis eller per kilo.

Andra rätter och efterrätter

Andra vanliga rätter är olika långkok så som grytor eller soppor. Den nyttiga böngrytan Grah är en av dem, lika så nationalrätten Bosanski Lonac som tillagas i minst 12 timmar. Efter dessa mustiga rätter brukar man äta relativt söta efterrätter så som Baklava  med filodeg, valnötter och honung eller Jabukovaca som är en typ av pita paj som vi nämnde tidigare fast i söt tappning med äpple och kanel.

Vin, Öl och Rakija

Oavsett vilken rätt du väljer att tillaga kan ett härligt vin vara gott till maten. I Bosnien kommer vinerna från Hercegovina i söder, som har egna lokala druvsorter. Det är också rätt vanligt att man blir erbjuden ett glas Rakija, antingen före efter eller under måltiden. Rakija är en typ av starksprit som kommer i många olika varianter gjorda på exempelvis plommon eller päron.