Indisk mat

Färgglad och med mycket smak är de första ord man tänker på när det gäller indisk mat. Deras matkultur skiljer sig enormt mycket från vår men i dag är de flesta svenskar vana vid mat från andra länder även om den många gånger försvenskas för att passa i vårt kök.

Vad är curry?

Även om vi i dag kan finna många indiska livsmedel i Sverige kan det ibland vara svårt att hitta rätta kryddor. En vanlig kryddburk med curry som vi hittar i livsmedelsaffären är en färdig kryddblandning. I Indien finns det hur många sätt som helst att tillaga en curry. Antingen gör man en torr kryddblandning likt den färdigköpta eller också gör man en mer såsig variant.

Finns det vegetarisk mat i det indiska köket?

På indiska restauranger ser vi en hel del rätter med kött men sanningen är att en mycket stor del av indiska befolkning är vegetarianer. På en enkel genuin indisk restaurang är flertalet rätter vegetariska eftersom hinduer inte äter nötkött och muslimer inte äter fläskkött. De flesta recept med kött är därför med kyckling. Den mest kända indiska rätten som de flesta känner till är kyckling masala.

Våga prova något nytt

Prova att laga till heta smakrika vegetariska grytor på indiskt vis. Servera sedan med söt chutney och svalkande yoghurt. Det är kontrasterna i smaker och tillbehör som gör det indiska köket så speciellt. Prova även att äta på samma sätt som dem genom att strunta i besticken och använd istället deras bröd chapati till att skopa upp maten med. Låt alla dina sinnen vara med när du äter och njuter av smakerna.