Frukter vs bär

När man pratar om frukt och bär tror de flesta att det är en enkel sak att skilja dem åt. Man konstaterar helt enkelt att ett äpple är en frukt och en jordgubbe är ett bär. Men det är faktiskt inte riktigt så enkelt! Tittar man på skillnaderna mellan frukt och bär ur ett botaniskt perspektiv finns det en hel del att förvåna sig över.

Bananen är ett bär

bananer

Ett äpple till exempel klassas som en skenfrukt (falsk frukt), detta på grund av att det innehåller en del av blomman och därför är närmare släkt med en ros. Ett bananträd räknas om en ört vilket gör att en banan faktiskt både är en ört och ett bär. En tomat räknas till gruppen köttiga frukter medan en vattenmelon klassas som ett bär.

Förvirrande men gott

Även om detta kan kännas ganska förvirrande är det ju ingenting man behöver bry sig om till vardags. Om en banan är en ört eller något annat spelar ju ingen större roll när den skall ätas. Vare sig vi äter frukt eller bär är ju huvudsaken att vi vet att det är både gott och nyttigt och resten spelar helt enkelt ingen roll.

Frukt och bär för hälsans skull

Vi kan således konstatera att frukt och bär kanske inte alltid klassas botaniskt som vi tror att de gör. I slutändan är ändå det viktigaste att vi alla vet och förstår vikten av att äta mycket frukt och bär för att det är både gott och nyttigt. De är fullspäckade med alla sorters vitaminer som gör att vi mår bra och håller oss friska och glada.